U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

 

HERFST - METAAL - LOSLATEN - VERDRIET - ROUWEN

Yes, herfst! De yange energie van de nazomer gaat over in yinne energie en dat proces kunnen we ondersteunen zonder teveel gezondheidsklachten te ondervinden. De herfst is de tijd om extra aandacht te besteden aan de longen en de weerstand te verhogen. Bescherm de nek en schouders om het binnendringen van koude te voorkomen. Houd de voeten warm door warme sokken te dragen, een voetbad te nemen met vervolgens een voetmassage. Eet voedingsmiddelen die bij het seizoen horen, die het lichaam warm houden zoals soepen (pompoensoep), ovenschotels, warme dranken om zo de weerstand te verhogen en het lichaam warm te houden. Drink (bij de eerste verschijnselen van een verkoudheid of wanneer je het koud hebt) een glas gemberthee (heet water met een paar schijfjes verse gemberwortel) om de kou het lichaam uit te drijven.

 

Het Metaalelement hoort bij de herfst. Na de zomer waarin de yang-energie overheerst, neemt in de herfst de yin-energie weer toe. Yin staat voor rust en kalmte, naar binnen keren. De herfst is hiermee een voorbereiding op de totale rust van de natuur in de winter. In de herfst vallen de bladeren van de bomen. De natuur laat los wat het niet meer nodig heeft. Kun jij loslaten wat jou niet meer dient en wat je meer energie kost dan oplevert? Ben jij tevreden met de oogst, leg je de focus op wat je hebt en wat je hebt bereikt en kun je daar van genieten? Of kijk je vooral naar wat je niet hebt of wat niet gelukt is? Sommige mensen voelen een sterk gevoel van melancholie in de herfst. De emotie verdriet is verbonden met het Metaalelement. Verdriet wordt als een onwenselijke emotie beschouwt, maar het uitgangspunt van de elementenleer is dat alle emoties er mogen zijn. Pas op het moment dat je een emotie niet kunt toestaan, niet kunt verwerken, wordt de emotie ziekmakend. Geef verdriet volop de ruimte, steek kaarsen en waxinelichtjes aan of hang wat kerstlampjes in huis. Waarom niet? Zorg voor licht in de duisternis. Word je eigen guru. Guru betekent: licht brengen/zijn in de duisternis.

 

Omdat het Metaalelement verbonden is met de Longen, is de ademhaling één van de belangrijkste manieren om het Metaalelement te versterken. Zorg voor een goede ademhaling en adem via de neus zodat de lucht die je inademend gefilterd en verwarmd wordt. Ook de uitademing is heel belangrijk, omdat je hiermee afvalstoffen uitscheidt. De ademhaling kan belemmert worden door een voorovergebogen houding, zorg dus voor een goede rechte houding zodat er ruimte is in het borstgebied om te ademen. Ademen is je bestaansrecht. Mondkapjes werken energetisch tegen je eigen unieke zijn. De adem is prana, oftewel levensenergie.